loading...
ძალიან უნდა მოვინდომოთ იმისთვის, რომ ვერ ვიპოვოთ რუსულად მოსაუბრე ადამიანი, რომელმაც არ იცის თუ რა აის კისელი. ეს არის სქელი ტკბილი სასმელი, მოხარშული ხილით ან კენკრით სახამებლის დამატებით. თუმცაღა ის ყოველთვის არ იყო ასეთი, და სამყაროში ჯერ კიდევ არ აღმოჩენილა საკვები, უფრო მარტივი და სასარგებლო, ვიდრე კისელი ტრადიციული რუსული რეცეპტით.
ისტორიის მოკვლევით დავადგინეთ, რომ მხოლოდ მე-XII ასწლეულიდან გახდა კისელი სასმელი. მანამდე მას პირდაპირი მნიშვნელობით ნაწილებად ჩეხდნენ. მაგრამ ეს არ არის ყველაზე გასაკვირი! მაგარი კისელი ითვლებოდა წამლად ყველა დაავადებისთვის!
შვრიის კისელის სარგებლობა
ადრე არსებობდა მხოლოდ შვრიის კისელი, ვინაიდან, მასში იყო საკმარისი სახამებელი ბუნებრივად გასაქელებლად. გავიდა რამდენიმე საუკუნე, მაგრამ ამაზე სასარგებლო საკვები ჯერ კიდევ რთული საპოვნელია.
კისელი მას დაარქვეს არა კენკროვანი მჟავიანობის გამო, არამედ სასიამოვნო გემოდან გამომდინარე.
მინერალებითა და ვიტამინებით მდიდარი შვირა, ის შეიცავს A, B ჯგუფის და P ჯგუფის ვიტამინებს, დიდი რაოდენობით კალიუმს, მაგნიუმს, რკინებსა და ფტორს. შვრია გვჩუქნის მთელი დღის საკმარის ენერგიას.
სხვა კულინარიული რეცეპტებისგან განსხვავებით, კისელი სრულიად შესაძლებელია გახდეს ფავორიტი მათთვის, ვისაც უყვარს გემრიელად გამოჯანმრთელება.

დაავადებების სია, რომელთა დროსაც რეკომენდებულია კისელის მიღება:
ჰიპერტონია
შეშუპებები და გასტრიტი
კუჭის გაღიზიანება
შაქრის დიაბეტი
ალერგია
დისბაქტერიოზი

თეთრ კისელს აქვს დამამშვიდებელი ეფექტი, ნორმალიზებაში მოჰყავს ნივთიერებათა ცვლა, გამოდევნის შლაკებს ორგანიზმიდან. ეს ყველაფერი აუცილებელია ჩვენთვის ყოველდღიურად!
შვრის კისელის ორი რეცეპტი
კლასიკური შვრიის რეცეპტი გასახდომად
აიღეთ ჩვეულებრივი შვრიის მარცვლები და დაასხით მას გამოხდილი წყალი, გირჩევთ 100 მლ. კეფირის დამატებას. გააჩერეთ მაცივარში დღე-ღამის მანძილზე. ამ დროის განმავლობაში სასურველია მისი რამდენჯერმე მორევა.
გადაწურეთ. დარჩენილი მასა შეგიძლიათ დაამატოთ ცხობისას ან გამოიყენოთ მაგარი კისელის მოსამზადებლად. ამისათვის საჭიროა ზეთწასმულ საცხობ ფორმებში მისი გამოცხობა.
დარჩენილი სითხე გააჩერეთ გამოიწუროს, როცა ფსკერზე დარჩება ფხვნილოვანი ფენა, გადაასხით დარჩენილი წყალი, და მიღებული კონცენტრატი გამოიყენეთ თეთრი კისელის მომზადებისთის.
გააზავთ კონცენტრატი წყლით 1:1 და ჩაყარეთ მარილი გემოვნებით. შემოდგით ცეცხლზე და ხარშეთ გასქელებამდე. სურვილისამებრ შეგიძლიათ დაამატოთ შაქარი, კარაქი.
სამკურნალო შვრიის კისელი

ინგერდიენტები:
300 გ. შვრიის მარცვლები
10 გ. მოზრდილი შვრია
100 მლ. კეფირი
2 ლ. წყალი
1 ჩ.კ. კარაქი
თაფლი, თხილი გემოვნებით

მომზადება:
ყავის საფქვავით დაფქვით შვრია. გააცხელეთ წყალი 40 გრადუსზე. ჩაუშვით შვრია სამლიტრიან ქილაში. დაასხით წყალი და კეფირი ისე რომ დარჩეს 10 სმ. ზემოთ ქილაში. მოურიეთ ხის კოვზით, დაახურეთ პლასტმასის თავსახური და დატოვეთ 48 საათი ბნელ, თბილ ადგილას.
გადაწურეთ. გადაანაწილეთ შვრიის რძე რამდენიმე მცირე მოცულობის ქილაში. დატოვეთ სითბოში 18 საათი.
ქილაში გამოიყოფა ერთმანეთისგან მასა და გამჭვირვალე სითხე. ჩაასხით სითხე ცალკე ჭურჭელში. მასა კი მოაგროვეთ.
აიღეთ 3 ს.კ. მასა, შეურიეთ  200 მლ. წყალს და გააცხელეთ გასქელებამდე. როცა ზედაპირზე გაჩნდება ბუშტები, სითხე ჩამოდგით ცეცხლიდან. დაამატეთ 1 ჩ.კ. კარაქი, დაატკბეთ თაფლით, დაამატეთ თხილი და ხილი.
რთულია იპოვოთ ისეთი საკვები სასარგებლო ნივთიერებების კომპლექტით, რომელსაც ასე კარგად ითვისებს ორგანიზმი. შვრიის კისელი ასევე განკუთვნილია ადამიანებისთვის შიმშილობის შმდგომ და მათთვის, ვისი კუჭიც ვერ იღებს სამელს.
თუ თქვენ გაწუხებთ ზედმეტი წონა, შვრიის კისელი დაგეხმარებათ მეტაბოლიზმის მოწესრიგებაში.
კისელი გამოდგება ყოველდღიური მოხმარებისთვის, მათ შორის მშიერ კუჭზე. კისელის მომზადება შეიძლება ზოგიერთს რთულად მოეჩვენოს, მაგრამ მას საერთოდ არ სჭირდება არავითარი ძალისხმევა. გემრიელად მიირთვით და იყავით ჯანმრთელნი!
მოგეწოანთ ჩვენ მიერ შემოთავაზებული სტატია? გთხოვთ დააჭიროთ ღილაკს
loading...

დატოვეთ თქვენი მოსაზრება